Forbrukslån har blitt mer og mer populært i de senere årene. Denne type lån er vanligvis enklere å få innvilget enn ”vanlige” lån hvor det er krav til egenkapital eller sikkerhet i for eksempel bolig. Ettersom forbrukslån er enklere å få, og mer risikabelt for utlåner, er forbrukslån også dyrere enn vanlige huslån. Effektiv rente kan være så høy som 25% per år.
Fordelene med forbrukslån er som nevnt at det er enklere å få innvilget, i tillegg til at pengene kommer på konto i løpet av kort tid, i noen tilfeller samme dag som man søker. Hvis man trenger penger raskt kan forbrukslån være praktisk. Samtidig bør man være oppmerksom på hvilke renter man har og når man må betale pengene tilbake. Det er også fornuftig å ha en realistisk plan om hvordan man skal betale lånet tilbake.
En annen flott mulighet et forbrukslån gir er refinansiering av andre eksisterende smålån en måtte ha. Det kan være en fordel å erstatte flere dyre smålån med ett større (og ofte gunstigere) stort lån.
Hovedsakelig er et forbrukslån ett enkelt, stort lån hvor man får utbetalt ett beløp og har en fastsatt nedbetalingsplan. Kredittkort er mer fleksibelt og har ofte lavere renter. Man kan vente en periode før man begynner å bruke kredittkortet, og på den måten utsette gjelden og tidspunktet renter og gebyrer begynner å løpe. Trenger man et større pengebeløp kan forbrukslån anbefales. For mindre kjøp i for eksempel julen eller sommerferien er kredittkort mer egnet.
En viktig forskjell er at kredittkortgjelden forfaller langt tidligere enn forbrukslånet. For eksempel kan det komme en faktura etter 30 dager, som man har noen uker på å betale. Man er derfor avhengig av å ha penger tilgjengelig innen kort tid. Forbrukslån egner seg bedre hvis man trenger lengre tid på seg til å betale tilbake gjelden. Forbrukslånene kan variere i pris uavhengig av hvem som søker om det, og de med god kreditthistorie kan i noen tilfeller få lavere rente enn andre.